Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mimořádný význam pro Česko. Proč???

Rozhovor o jmenování Michala Krčmáře hvězdou Finského Národního baletu pro www.operaplus.cz

Rozhovor o jmenování Michala Krčmáře

hvězdou Finského Národního baletu pro

www.operaplus.cz

 

http://operaplus.cz/baletni-panorama-pavla-jurase-138/?pa=2

 

(Ptal se Pavol Juráš)

Minulá sobota 22. augusta mala mimoriadny význam pre Česko. Prečo? Michal Krčmář sa stal étoile Fínskeho národného baletu. Nech som googlil akokoľvek celý týždeň, žiadnu správu v domácich masmédiách som nenašiel. Hrôza! Určite by si Krčmář za svoju reprezentáciu Česka zaslúžil titulku novín, či správy ako napr. športovci z atletických majstrovstiev sveta v Pekingu. Aj toto je obraz našej spoločnosti. Do Helsínk som odoslal tanečníkovi niekoľko otázok. Odpovede prinášajú pôsobivý kaleidoskop, čo všetko tanečník stihol.

Vedeli ste, keď šéf prišiel na klaňačku čo sa deje? Tušili ste niečo?

Ano věděl, Kenneth se mnou mluvil o povýšení už v březnu tohoto roku, kdy mě chtěl povýšit po Donu Quijotovi (fotogalerie tu), kde jsem tančil Basila, ale tenkrát nebylo jisté, jestli v souboru zůstanu. Nebylo by to vhodné, kdybych po povýšení soubor opustil. Jednání s Het Nationale Ballet o mé budoucí smlouvě byla úspěšná, ale nakonec rozhodl repertoár na sezonu 2015/2016 ve Finském Národním baletu, který je, dle mého názoru, ve srovnání se sezonou v Amsterdamu mnohem pestřejší.

 

don-quijote_maria-baranova-michal-krcmar_2_foto_-sakari-viika.jpg

 

Čo v takú chvíľu napadne človeka? Vidí hľadisko plné divákov, kolegovia za chrbtom… slávnostná nálada…

Když jsem se tak koukal do hlediště, tak mě napadlo: kolik představení jsem odtančil a kolik dřiny to stálo. Jestli si vůbec zasloužím takovou poctu v mém věku. Musím přiznat, že mi nebylo úplně příjemně. Byl to velice zvláštní pocit, ale věděl jsem přesně, co se děje. V podstatě se nic nemění. Beru to spíše jako poděkování za práci, kterou tu odvádím. Na druhou stranu krásné bylo, že potlesk mých kolegů za mými zády v ten moment skoro přehlučil aplaus od diváků a tak jsem se musel otočit zády k divákům a uklonit se mým kolegům na kolena, jelikož mi prokazují a ten večer prokázali obrovský respekt, který tu funguje oboustranně. Moc mě těší, že poslední dobou za mnou chodí o pomoc a o radu mnoho mladých tanečníků a tanečnic.
 

onegin_michal-krcmar-tiina-myllymaki_foto_-mirka-kleemola.jpg

Nepoistil si vás tým šéf Greve, aby ste mu neutiekli do iného súboru? (smiech)

Rozhodně ne, s Kennethem máme výborný vztah. Nechává mě hodně hostovat a účastnit se mnoha mezinárodních festivalů a gala přestavení. Vždy dávám práci v souboru na první místo a on to ví. Helsinky nejsou snadná a laciná destinace pro lidi ze zahraničí a Kenneth je také rád, že mohu reprezentovat Finský národní balet i sebe kde se dá… Například toto léto jsem byl velice rád, že jsem se mohl s partnerkou Eun-Ji Ha zúčastnit Dance Gala v Praze na pozvání budoucího šéfa Filipa Barankiewicze. S Filipem jsme se poznali tady v Helsinkách, když tu byl jako hostující pedagog. Já jsem tenkrát byl třetí obsazení na Oněgina a v tu dobu s námi nikdo nemohl zkoušet. Po ranních klasikách se mnou dva týdny pracoval na této fantastické roli, kterou zná dokonale a po té mě na jaře pozval na Dance Gala. Hned na to jsem tančil ve Velkém divadle v Bělorusku na obrovském gala představení. Tančil jsem s Lucií Rákosníkovou na obrovském benefičním koncertu na Olympijském stadionu v Helsinkách pro dvacet tisíc diváků, kde Emil Zátopek vyhrál legendární tři zlaté medaile, a v červenci jsem měl dvě představení v jihokorejském Soulu, kde jsem na Mezinárodním Festivalu Světových baletních hvězd tančil dvě představení.
 

bolshoi-theater-in-belarus-gala---michal-krcmar---etoile-dancer.jpg

Čo nového vás čaká túto sezónu?

Sezona 2015/2016 vypadá velice slibně! Nechci to zakřiknout, ale sezona to bude fantastická, hlavně ať je zdraví… Premiéru Krásky a zvířete mám již za sebou (fotogalerie tu), nyní mě čekáOněgin (fotogalerie tu), Princ v nové produkci Malé mořské víly, po té Louskáček. V lednu mě čekáSolor a spolupráce s Natalií Makarovou, Masters of Movement – večer složený z choreografií Carlsona, Uotinena, Ekmana a Volpiho. Celovečerní balet od Nacho Duata. V plánu mám hodně projektů a hostování, která ještě nebudu zmiňovat a také bych se na konci sezony rád vrátil na Taneční konzervatoř v Praze, navázal na tradiční spolupráci s panem Slavickým a dával tréninky alespoň poslední školní týden v červnu. Rád bych tak motivoval nové generace českých tanečníků a také jim eventuálně poradil, kde se porozhlížet po angažmá.

 

michal-krcmar---star-dancer-onegin-advertisement-in-helsinki-streets.jpg

etoile-dancer---michal-krcmar--onegin-advertisement-in-helsinki-streets.jpg

Michalovi ďakujem za odpovede, ktoré ukazujú veľmi jasne šírku jeho repertoáru, jeho dobré meno medzi svetovou baletnou špičkou a hlavne jeho prístup k práci. Nezakonzervovanosť na jeho poste, ale tvorivé a užitočné nápady na pomoc mladším tanečníkom, ktorí sa hľadajú a jeho vrelý vzťah k domovu. Však už na konci éry baletu Štátnej opery preukázal mimoriadny charakter a silu osobnosti, ktorý nestratil ani v Helsinkách a nestal sa tanečníkom s hviezdnymi maniermi, ale zostal priateľský a otvorený.

Čo sleduje
Dnes plynule rubrika nadväzuje na Michala Krčmáře a právom mu patrí. Tanečník, ktorý má rád šport a pravidelne usporadúva v Česku špeciálny baletný futbalový turnaj, vybral dojemné video, ktoré ako sám hovorí: „Tohle je jedno z mých nej motivačních videí… k tomu ani komentář není potřeba“.

 

 

Veľmi vhodné video na úvod novej sezóny pre všetkých, nielen pre tých, ktorí denne vstupujú ráno na baletnú sálu trénovať, ale pre nás všetkých, veď každý, každý deň zápasíme a bojujeme svoj osobný zápas.