Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otázky čtenářů "Taneční Aktuality"

article preview

1. Měl jste na začátku kariéry nějaké taneční vzory/mentory?

 

Samozřejmě, jako mnozí tanečníci to byl hlavně Mikhail Baryshnikov.

 

 

2. Kudy vedla Vaše cesta do Finského národního baletu?

 

Nejspíše to bylo proto že, Kenneth Greve (bývalý šéf FNB) připravoval nové Labutí jezero v Praze a díky tomu také později pozval Nikolu Márovou hostovat do Helsinek. V roce 2010 jsem byl pozván na doporučení Nikoly a Ingrid Němčkové, která v Helsinkách pracuje na hostování v baletu Louskáček. Po mých představení jsem dostal nabídku pracovat ve Finsku nastálo a zbytek je historie...  

 

3. Máte před představením nějaké rituály?

 

Vždycky si jdu tak na půl hodiny zdřímnout a občas si zahraju playstation na odreagování jinak nic zásadního.

 

4. Co byste popsal jako zatím Vás top zážitek v taneční kariéře?

 

Takových zážitků mám spoustu a je skutečně těžké nějaký vybrat, takže zmíním jen tohle: Být partnerem asi nejznámější současné baleríně na světě. V roce 2016 jsem tančil Solora po boku Světlany Zakharové v baletu Bajadéra.

 

5.  Věnujete se nějakému sportu?

 

Jako malý jsem sportoval hodně. Zkusil jsem si snad vše co jsem mohl: Hokej, fotbal volejbal, lyže, snowboard, tenis, karate... Rád sportuji do dnes, pokud se najde čas a chuť tak si rád s kolegy kopnu do míče, nebo co se naskytne v letním volnu. Sportuji moc rád. Je to skvělé odreagování a také fantastický trénink pro tanečníky.

 

6.  Co na tanci milujete?

 

Nevyspitatelné momenty na jevišti, které se stanou jen jednou za život. Každé představení je unikátní a miluju provádět příběhem, které se mnou publikum prožívá. Spojovat emoce s technikou, být součástí velkého týmu, který se podílí na živém představení, "splynout" se svou partnerkou, klanět se vyprodanému divadlu a mnoho dalších aspektů být umělcem...

 

7.  Je nějaké místo na světě, kam byste se chtěl podívat, pracovně nebo soukromě?

 

Díky mé práci jsem byl na mnoha místech, poznal jiné kultury a viděl úžasné věci. Většinou jsem byl ale sám a raději bych prožíval tyto zážitky se svou rodinou. Takže má odpověď je že, pro mě není důležité kde jsem ale s kým jsem, jelikož je pak všude krásně.  

 

8. Kdybyste netancoval, jaké jiné povolání si pro sebe umíte představit?

 

Asi bych chtěl být profesionální sportovec. Jako malý jsem chtěl být hokejistou.